ModderDag, wat is daar nou leuk aan?

Op 29 juni doen we ook bij KindeRdam weer mee met ModderDag. We doen daar de kinderen een groot plezier mee. Maar... ModderDag is veel meer dan alleen kliederen met modder.

Veel volwassenen vinden modder vies. Als we een modderpoel zien of een diepe, grote plas, dan lopen we eromheen. Kinderen doen dat niet. Geef ze modder en ze gaan roeren met een stokje, springen in de plas, beginnen te spetteren en hebben veel pret. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze verwonderen zich over wat ze zien en meemaken en willen graag van alles ontdekken. Ze zijn geconcentreerd op hun spel en bekommeren zich er niet om dat ze vies kunnen worden.

Ontwikkeling van de zintuigen en motoriek
Spelen met modder, zand en water is voor kinderen belangrijk. Ten eerste voor de ontwikkeling van hun zintuigen en motoriek. Met alle zintuigen (voelen, ruiken, horen en zien) ervaren kinderen de modder. Het daagt uit tot bewegen. Tot voelen, wrijven, kneden, roeren, maar ook door de modder lopen, stampen, glijden. De mogelijkheden met zand en water zijn eindeloos.

Stimuleren van creatief denken en fantasie
Spelen met materialen die geen duidelijk doel of bestemming hebben, stimuleert creatief denken en de fantasie. Je kunt er van alles mee doen. Dat geldt ook voor zand en water. Peuters ontdekken dat zand verandert in modder als je er water bij doet. Met droog zand kun je geen zandtaartjes maken, maar als het zand te nat is, lukt het ook niet. Dan krijg je trouwens wel lekkere moddersoep, waar je in kunt roeren!

Ontwikkeling van inzicht en logisch denken
Wat oudere kinderen gebruiken hun fantasie en graven en bouwen kanalen, kastelen, dijken. Ze ontdekken dat een dijkdoorbraakje een ander waterstroompje kan dichtslibben. Dat is goed voor de ontwikkeling van inzicht en logisch denken.

Goed voor de fysieke en mentale gezondheid
Er is over de hele wereld veel onderzocht waarom het belangrijk is dat kinderen buiten spelen en ook vies mogen worden. Wat blijkt? Het is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Spelen in de modder helpt je afweersysteem te versterken en verkleint de kans op (het ontwikkelen van) aandoeningen zoals astma, allergieën en overgewicht.

Dichtbij de natuur
Een ander doel van ModderDag is kinderen dichter bij de natuur te brengen. Ze doen positieve natuurervaringen op. Ze staan onbewust stil bij de vraag: wat betekent de aarde voor ons? Op deze manier vergroten we de verbondenheid van kinderen met hun omgeving.

Bij KindeRdam vinden we buitenspelen en spelen met water en zand altijd belangrijk. Maar op ModderDag doen we er een (modder)schepje bovenop ;-)

Gerdi Hartgerink, pedagoog KindeRdam

Bekijk hier de officiële ModderDag aftermovie!

Op de site van de Rijksoverheid vind je het antwoord op de meeste vragen over het coronavirus met betrekking tot de kinderopvang, betaling eigen bijdrage, kinderopvangtoeslag enzovoort. 

For the English translation of the frequently asked questions we refer you to the website of Het Steigertje, part of KindeRdam.  

Hieronder geven wij antwoord op vragen die wij van ouders ontvangen. Wij volgen daarin steeds de adviezen en richtlijnen van RIVM en overheid. We werken de lijst regelmatig bij. 
Staat je vraag er niet in de lijst, mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In verband met drukte op de afdeling zullen wij vragen zo veel mogelijk opnemen in de veelgestelde vragen. Op dit moment geven wij voorrang aan vragen van ouders in cruciale beroepen. Vermeld dan s.v.p. in de onderwerpregel van je mail: VRAAG CRUCIAAL BEROEP. 

TYARA LOS

 

Ik ben ooit bij KindeRdam begonnen als uitzendkracht. Een jaar lang heb ik ingevallen. Een mooie tijd. Ik was overal super welkom, voelde me echt collega van… Maar het was ook ideaal om de organisatie te leren kennen. 

KindeRdam heeft heel veel locaties, die allemaal weer van elkaar verschillen. Fijn om zo op je gemak uit te vinden waar je hart ligt. Ik werk nu alweer twee jaar vast bij Pinokkio, sta er op de baby- en dreumesgroep. Zo’n leuke leeftijd, ze groeien voor je ogen op. En daar mag ik dan een bijdrage aan leveren. Laat ik die kleintjes bijvoorbeeld door een vergrootglas kijken. Ziet de wereld er ineens heel anders uit! Die verwondering, ik geniet er elke dag van. Je kunt ze écht wat leren.  Voorlopig blijf ik dus nog wel even hier. Maar ik heb ook ambities, denk na over mijn doorgroeimogelijkheden. En die zijn er hier volop. Pas geleden heb ik een talentscan gedaan. Daaruit kwam het advies een hbo-opleiding te gaan doen. En KindeRdam gaat me daarbij helpen. Een mooie kans, die ik natuurlijk niet laat liggen. Want wie weet, waar het allemaal toe leidt. Een managementfunctie, dat lijkt me wel mooi...  

Tyara Rahman, pedagogisch medewerker Pinokkio

Bekijk hier onze vacatures