Op de site van de Rijksoverheid vind je het antwoord op de meeste vragen over het coronavirus met betrekking tot de kinderopvang, betaling eigen bijdrage, kinderopvangtoeslag enzovoort. 

For the English translation of the frequently asked questions we refer you to the website of Het Steigertje, part of KindeRdam.  

Hieronder geven wij antwoord op vragen die wij van ouders ontvangen. Wij volgen daarin steeds de adviezen en richtlijnen van RIVM en overheid. We werken de lijst regelmatig bij. 
Staat je vraag er niet in de lijst, mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In verband met drukte op de afdeling zullen wij vragen zo veel mogelijk opnemen in de veelgestelde vragen. Op dit moment geven wij voorrang aan vragen van ouders in cruciale beroepen. Vermeld dan s.v.p. in de onderwerpregel van je mail: VRAAG CRUCIAAL BEROEP. 

 1. Ik ga op vakantie naar een land met code oranje of rood. Heeft dit consequenties voor de kinderopvang?
 2. Ik ga op vakantie naar een land met code geel. Heeft dit consequenties voor de kinderopvang?
 3. Kan ik de opvang stopzetten als we tijdens onze vakantie in het buitenland te maken krijgen met een quarantaine ter plaatse en/of niet kunnen terugreizen?
 4. Moet ik de opvang blijven betalen als we tijdens onze vakantie in het buitenland te maken krijgen met een quarantaine ter plaatse en/of niet kunnen terugreizen?
 5. Zijn alle locaties van KindeRdam weer volledig open?
 6. De school hanteert halve dagen en/of aangepaste schooltijden, is de BSO ook eerder open?
 7. Ik heb geen recht op kinderopvangtoeslag, krijg ik de kosten van de eigen bijdrage vergoed?
 8. Ik heb compensatie kinderopvang van de SVB gehad, maar ik ben het niet eens met de vergoeding. Wat kan ik doen?
 9. Ik ben mijn baan verloren, kan ik per direct mijn contract beëindigen zonder opzegtermijn?
 10. Mijn kind heeft een snotneus, of altijd al chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts. Mag mijn kind naar de (nood)kinderopvang komen? 
 11. Ik heb een cruciaal beroep en iemand uit mijn gezin is ziek. Moet ik mijn kind thuishouden?  
 12. Moeten er aparte voorzorgsmaatregelen voor baby’s worden genomen?  
 13. Wat doen jullie op de locaties en wat kunnen ouders doen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen?  
 14. Wat als mijn kind symptomen van het coronavirus vertoont? 
 15. Wat als een medewerker symptomen van het coronavirus vertoont?  
 16. Moet ik mijn kind een mondkapje laten dragen?    
 17. Wat als kinderen vragen stellen?

1. Ik ga op vakantie naar een land met code oranje of rood. Heeft dit consequenties voor de kinderopvang?

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar geldt dat zij wel naar school, sport, de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang mogen, tenzij zij corona-gerelateerde klachten hebben of een huisgenoot hebben met koorts en/of benauwdheid. Ouders mogen hun kinderen echter tijdens hun eigen 10 dagen thuisquarantaine niet halen of brengen. Voor kinderen tot 4 jaar geldt dat zij tijdens hun quarantaineperiode WEL naar de kinderdagopvang of gastouderopvang mogen.

Vanaf het begin van de coronacrisis volgt KindeRdam de adviezen en regels van het RIVM en de overheid. Dat geldt ook voor deze quarantaineregels. In het belang van ouders, kinderen en medewerkers kunnen wij in geen geval van deze regels afwijken. De volledige informatie vanuit de overheid kun je hier lezen.

2. Ik ga op vakantie naar een land met code geel. Heeft dit consequenties voor de kinderopvang?
Voor landen met een code geel geldt geen advies door de overheid. We leven echter in een onzekere tijd, waarbij de omstandigheden van de een op de andere dag kunnen omslaan. Mocht tijdens je verblijf het advies worden gewijzigd in code oranje of rood, dan geldt dezelfde regel als bij vraag nr. 1.

3. Kan ik de opvang stopzetten als we tijdens onze vakantie in het buitenland te maken krijgen met een quarantaine ter plaatse en/of niet kunnen terugreizen?
Voor al onze opvang geldt een opzegtermijn van 1 maand. Ook als je door omstandigheden in het buitenland geen gebruik kunt maken van de opvang. Bij opzegging kunnen we je bovendien niet garanderen dat je bij terugkomst weer gebruik kunt maken van de kindplaats.

4. Moet ik de opvang blijven betalen als we tijdens onze vakantie in het buitenland te maken krijgen met een quarantaine ter plaatse en/of niet kunnen terugreizen?
Ja, je kosten voor de opvang lopen in dat geval door. 

5. Zijn alle locaties van KindeRdam weer volledig open?
Ja, alle locaties van KindeRdam zijn weer op de normale tijden open. Alle kinderen die vóór de coronacrisis kwamen, mogen sinds 8 juni weer naar de peuterspeelgroep, het kinderdagverblijf en de BSO komen. Ook kan je gewoon weer extra opvangdagen aanvragen en ontvang je weer ruiltegoed.
Let op: kinderen met koorts mogen niet naar de kinderopvang gebracht worden. Dit geldt ook voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft of kinderen die een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij het coronavirus.

6De school hanteert halve dagen en/of aangepaste schooltijden, is de BSO ook eerder open?
Nee, onze BSO-locaties zijn op de normale tijden open, ook als je kind halve dagen naar school mag. De overheid heeft bepaald dat na 8 juni de schooltijden van vóór 16 maart gelden. Deze schooltijden sluiten aan op de reguliere BSO-tijden zoals in je contract vermeld. Het kan zijn dat de school en de BSO afspraken maken. Dit kan op meerdere manieren ingevuld worden. De betreffende ouders worden door school en de locatiemanager geïnformeerd. Als de kinderen door de BSO eerder opgehaald moeten worden, kan de BSO hiervoor extra opvanguren in rekening brengen bij de ouders. 

7. Ik heb geen recht op kinderopvangtoeslag, krijg ik de kosten van de eigen bijdrage vergoed?
Sommige ouders komen niet in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag. Of en hoe deze groep in aanmerking komt voor compensatie van de eigen bijdrage is nog niet duidelijk. BOinK (belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang) heeft een meldpunt geopend voor deze groep ouders. Met de informatie die BoinK via dit meldpunt binnenkrijgt, willen ze de overheid ondersteunen bij het ontwikkelen van een compensatieregeling voor de ouders die nu geen recht hebben op compensatie. Val je binnen deze groep ouders? Meld je hier aan!

8. Ik heb compensatie kinderopvang van de SVB gehad, maar ik ben het niet eens met de vergoeding. Wat kan ik doen?
De vergoeding voor ouders die tijdens de sluiting van de kinderopvang de rekening voor de kinderopvang hebben doorbetaald, is rond 8 juli betaald door de SVB. Heb je vragen over de hoogte van het bedrag of wil je bezwaar maken? Op de website van BOiNK (Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang) lees je wat je kunt doen.

9. Ik ben mijn baan verloren, kan ik per direct mijn contract beëindigen zonder opzegtermijn?
Nee, ouders zonder werk hebben nog recht op een aantal maanden kinderopvangtoeslag zodat zij de tijd hebben om te gaan solliciteren. Heb jij je baan verloren? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 010 – 44 300 33. Wij kijken graag samen met je naar de mogelijkheden.

10. Mijn kind heeft een snotneus, of altijd al chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts. Mag mijn kind naar de (nood)kinderopvang komen? 
BOiNK (Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang) heeft in samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland een vragenlijst en beslisboom ontwikkeld. Medewerkers in de kinderopvang kunnen deze gebruiken om te bepalen of een kind met een neusverkoudheid wel of niet naar de kinderopvang kan komen. Bekijk de beslisboom hier.


Kinderen van 0-6 jaar 
Kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid mogen naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelgroep of de BSO, behalve als het kind: 

 • koorts heeft 
 • een contact is van een patiënt met een bevestigde corona-infectie 
 • een volwassen gezinslid heeft met klachten passend bij corona-infectie 

Kinderen van 7-12 jaar
Kinderen van 7-12 jaar mogen naar de BSO, behalve als het kind: 

 • verkoudheidsklachten heeft of andere klachten die passen bij een corona-infectie (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging/koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak) 
 • een contact is van een patiënt met een bevestigde corona-infectie 
 • een volwassen gezinslid heeft met klachten passend bij een corona-infectie (koorts en/of benauwdheidsklachten  

11. Ik heb een cruciaal beroep en iemand uit mijn gezin is ziek. Moet ik mijn kind thuishouden?   
Ja, als een huisgenoot of gezinslid verkoudheidsklachtenkoorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid, mag het kind niet naar de opvang.  

12. Moeten er aparte voorzorgsmaatregelen voor babys worden genomen?  
Voor baby’s hoeven geen aparte maatregelen te worden genomen.   

13. Wat doen jullie op de locaties en wat kunnen ouders doen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen?  
In de kinderopvang willen we verdere verspreiding van virussen voorkomen. Daarom passen we, nog meer dan normaal, goede hygiënemaatregelen toe en leren wij de kinderen deze gewoonten aan.   Naast de richtlijnen van het RIVM nemen wij de volgende voorzorgsmaatregelen:  

 • Bij onze locaties mogen maximaal 2 ouders tegelijktijdig naar binnen.
 • Bij onze BSO-locaties blijven ouders buiten om de overdracht te doen.
 • Elke groep gaat apart naar binnen en naar buiten.
 • Wij houden 1,5 meter afstand tijdens de tafelmomenten.
 • Wij hebben onze medewerkers gevraagd er ook op te letten dat kinderen zich aan de instructies van het RIVM houden
 • Medewerkers checken of er in toiletten papieren doekjes aanwezig zijn als een BSO in een school is gehuisvest.   
 • We zorgen voor een goed binnenklimaat: we ventileren en luchten de leef- en slaapruimten.   
 • Wanneer een medewerker milde luchtwegklachten heeft zoals hoesten, snotneus, keelpijn of koorts, blijft hij/zij thuis.   

14. Wat als mijn kind symptomen van het coronavirus vertoont? 

 • Als je een vermoeden van corona hebt, moet je je kind thuis te houden en direct telefonisch contact opnemen met de eigen huisarts of de lokale GGD. Wij verzoeken je daarna aan de manager van je locatie een terugkoppeling te geven van het advies van de huisarts.   
 • Als medewerkers een vermoeden hebben dat een kind symptomen vertoont, houden zij het kind apart en nemen zij direct contact op met de ouder. De ouder moet het kind komen ophalen en neemt zelf telefonisch contact op met de huisarts of de lokale GGD.   
 • Iedereen heeft een meldingsplicht. Dat betekent dat elke besmetting van het nieuwe coronavirus door de ouder moet worden gemeld bij de GGD of de huisarts.  
 • Zodra is bevestigd dat het inderdaad om het coronavirus gaat, moeten ouders, medewerkers en samenwerkingspartners (schoolbesturen) worden geïnformeerd volgens de instructies van de GGD.   

15. Wat als een medewerker symptomen van het coronavirus vertoont?  
Bij vermoedens van corona bij een medewerker, brengt KindeRdam de GGD op de hoogte. De GGD heeft ons geïnformeerd dat er bij eventuele toekomstige besmettingen, zoals in de beginperiode van de coronacrisis, een brononderzoek plaatsvindt. Als er een medewerker positief getest is, start de GGD het contactenonderzoek. De GGD zal aangeven of het noodzakelijk is om de omgeving van de besmette medewerker in te lichten. KindeRdam volgt de GGD-richtlijnen voor de communicatie rondom deze besmetting

16. Moet ik mijn kind een mondkapje laten dragen?    
In Nederland wordt alleen voor medisch personeel geadviseerd om mondkapjes te dragen en voor reizigers vanaf 13 jaar in het openbaar vervoer. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Het RIVM gaat er vanuit dat kinderen het coronavirus in veel mindere mate overdragen aan anderen, en ook zelf veel minder snel besmet raken.

17. Wat als kinderen vragen stellen?
Kinderpsycholoog Tischa Neve raadt aan om eerlijk en duidelijk naar kinderen te zijn wanneer ze vragen hebben: "Houd het behapbaar en maak kinderen niet onnodig ongerust. Wees vooral eerlijk. Het aantal kinderen dat besmet is, is tot nu toe laag. In China is dat bijvoorbeeld minder dan 1 procent.  

Jeugdarts Jeanne-Marie Hament raadt aan om het met een vergelijking uit te leggen: "Er zijn veel verschillende virussen, en die hebben allemaal een eigen kleur. Dit nieuwe virus heeft een kleur die we nog niet kennen, maar het lijkt op andere kleuren die wel in Nederland voorkomen. De knappe koppen zorgen dat het virus zich niet snel verspreidt, dus we hoeven ons geen zorgen te maken." Met oudere kinderen kun je er gewoon over praten, zegt Hament. "Het is belangrijk om het nieuws te relativeren, want de meesten die het virus oplopen, herstellen weer. Het is goed als een kind zich dat realiseert."  Leg kinderen wel de maatregelen uit om besmetting te voorkomen. Ze kunnen het beste hun handen wassen met warm water en zeep, hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog, en papieren zakdoekjes gebruiken.    

Tischa Neve benadrukt dat het ook niet erg is als je niet alle vragen van een kind kunt beantwoorden. "Stel dan voor om samen het antwoord te zoeken, of zeg dat je er later op terugkomt." 


De informatie op onze website en in de faq's is accuraat op de datum van publicatie. We doen er alles aan om onze content zo actueel en bijgewerkt mogelijk te houden. De situatie rondom het coronavirus ontwikkelt zich snel, dus is het mogelijk dat sommige informatie en aanbevelingen alweer gewijzigd zijn sinds publicatie. Voor het laatste advies, ga naar de website van het RIVM. De laatste informatie over de compensatieregeling vind je hier.