For English translationsee below 

Duurzaamheid & natuur


Op 22 april is de Nationale Zaaidag! Deze dag wordt ieder jaar georganiseerd door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk bloemen voor de bijen te zaaien. Bijen en andere insecten kunnen namelijk steeds minder voedsel vinden. En voedsel voor bijen is heel erg belangrijk. Zo’n 80% van het eten dat op ons bord ligt, groeit namelijk dankzij bestuiving door bijen.

Op onze locaties gaan de kinderen tijdens de Dag van de Aarde en de Nationale Zaaidag op 22 april zelf bloemen en planten voor de bijen planten. Doen jullie thuis ook mee?

Bloemenzaden zijn te koop in tuincentra, supermarkten en heel veel andere winkels. Daarnaast zijn er organisatie waar je gratis een zakje bloemenzaad kunt bestellen of ophalen. Kijk voor meer informatie op: https://bijenstichting.nl/zaaidag/

Tip: begin ook met het opvangen van regenwater in de tuin of op het balkon. Hierdoor kunnen jullie de bloemen en planten straks water geven zonder kraanwater te gebruiken. Goedkoop en goed voor de natuur!

 


Slakken, vogels en verschillende soorten planten… Er is buiten zoveel te ontdekken!
Nu de lente is aangebroken gaan veel bloemen en planten weer bloeien en laten dieren zich weer zien en horen.

Een leuke tijd om met je kinderen buiten op safari te gaan! Lekker in de buitenlucht genieten van de natuur in je tuin, de straat of in het park. Daarnaast is een buitensafari ook heel leerzaam voor kinderen.

Neem pen en papier mee en ga op zoek naar dieren, planten en sporen van dieren zoals sporen van pootjes of een slakkenspoor. Ga ook op zoek naar verstopplekjes voor dieren zoals een boomstronk, een berg takken en stenen. Observeer de dieren, benoem samen met je kind wat voor dier het is, wat het dier doet en schrijf het op. Maak er een sport van om zoveel mogelijk verschillende dieren en planten in de omgeving te vinden.

Je kunt vooraf ook de WWF-Seek-app van het Wereld Natuur Fond downloaden. Hiermee kun je planten, dieren en schimmels identificeren, kijken welke soorten dieren en planten er in jouw buurt zijn en foto’s uploaden. Kijk voor meer informatie op: https://www.wwf.nl/kom-in-actie/met-tijd/tips-gedrag/duurzaam-tuinieren/tuinsafari

 

Spelletjes

De bowlingbaan en andere plekken om leuke dingen te doen zijn helaas gesloten. Gelukkig kun je veel van deze activiteiten ook thuis doen. Organiseer met jouw gezin een middag of avond bowlen. Zorg dat je voldoende ruimte hebt. Dit kan in de woonkamer of misschien hebben jullie een lange gang in huis. Verzamel in huis zoveel mogelijk lege flessen. Dit kunnen drinkflessen zijn, maar bijvoorbeeld ook bidons en lege shampooflessen. Zet de flessen neer in de vorm van een punt en laat de punt in jullie richting wijzen. Nu heb je alleen nog een bal nodig. Om de beurt probeer je zoveel mogelijk flessen om te rollen. Wie houdt de score bij?  

Samen ontspannen

De hele tafel ligt vol met spullen; knutselpapier, laptops, huiswerk en dan roept er iemand “Ik heb trek, gaan we al eten?”. Herkenbaar? Organiseer dan een picknick in de huiskamer, of eventueel buiten in de tuin. Het is goed om momenten van ontspanning en concentratie af te wisselen. Laat de boel even de boel en geniet van het samen zijn.  

Leg een groot kleed neer waar iedereen op kan zitten. Gezellig en ook nog eens makkelijk op te ruimen, even buiten het kleed uitkloppen en klaar!  

TIP: pak de Kletspot (activiteit uit de brief van 26 maart, week 13, nummer 3) erbij en bespreek een paar kaartjes. 


De kinderopvang en scholen zijn weer (gedeeltelijk) open. Dat was misschien weer even wennen. Tijd voor ontspanning! Wat is er fijner dan met z’n allen een film kijken in de woonkamer. Pak een matras uit de slaapkamer en leg deze voor de bank. Verzamel zachte kussens en dekens. Zoek een leuke film uit en ontspannen maar! 

Fantasiespel

Verzin samen met het hele gezin een sprookje. Dit doe je door één voor één een zin van het sprookje te verzinnen. Wie begint? Vergeet niet het verhaal op te nemen of op te schrijven. Als het helemaal af is, schrijf je het nog een keer netjes over een maak je er mooie tekeningen bij. Zo hebben jullie een eigen sprookjesboek gemaakt. Opa en oma vinden het vast heel leuk als je dit verhaal via video-bellen aan ze voor wilt lezen!  


Jullie favoriete pretpark of dierentuin bezoeken zoals een virtuele wandeling door de Efteling of Burgers’ Zoo? Ga naar de site en beleef avonturen vanuit huis! Bezoek de website van jullie favoriete dierenpark en doe de virtuele tour.

Wat heb je nodig?

 • Een computer
 • De website van jouw favoriete pretpark of dierentuin

Jarig zijn in Coronatijd

Wat nou, geen visite vanwege Corona maatregelen? Nodig alle knuffels (en poppen?) die je in huis kunt vinden uit voor een feestje, en geef ze en plekje in de woonkamer. Wordt het toch nog opeens gezellig druk! Goed voor urenlang “theetje drinken”…


Zing de jarige wakker met de leden van het gezin, én natuurlijk via de telefoons of tablet met de opa’s en oma’s of andere familieleden. Leuk als er van tevoren kaartjes of een cadeautje van deze ‘mee-zingers’ gebracht of bezorgd zijn. Dan kunnen zij meekijken terwijl de blije jarige zijn verrassingen uitpakt!
Tip: misschien lukt het om de slaapkamer terwijl de bijna-jarige slaapt te versieren, als extra verrassingseffect! Hang anders lekker veel ballonnen aan de slaapkamerdeur, of versier de overloop.


Uiteraard mag de jarige kiezen wat er op het menu staat. Maak het extra leuk door een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht te laten kiezen en dit te serveren op een “chique” gedekte tafel compleet met sfeerverlichting, “wijn’glazen, een bloemetje, en een muziekje op de achtergrond. Natuurlijk speelt er iemand ‘ober’! Als de ‘gasten’ in mooie feestkleding aan tafel gaan, kan het feest niet meer stuk!

Huishoudelijke klusjes 

Voor kinderen heel leuk en leerzaam, maar ook goed om een activiteit voor de kinderen te combineren met iets wat elke dag terugkomt op de to-do-lijst van ouders. 

Laat de kinderen passend bij de leeftijd en mogelijkheden helpen met koken. Dreumesen kunnen prima pannen pakken en kunnen daar, met een beetje hulp, rijst, pasta of aardappels in doen. Peuters kunnen al uien pellen of met een (kinder)mes champignons snijden. Ze vinden het ook prachtig om de tafel te mogen dekken of samen drinken in te schenken. Kinderen leren spelenderwijs omgaan met hoeveelheden, eigenschappen van materiaal en voedsel en er worden voortdurend gesprekken gevoerd. Ze voelen zich echt competent. 

Voor de oudere kinderen is het een mooie gelegenheid om te oefenen met verantwoordelijkheid nemen. Laat hen het proces begeleiden, laat hen de leiding nemen. Ze vinden het vaak leuk om achteraf te bespreken wat goed ging en wat een volgende keer anders kan. 

Begin wel een half uurtje eerder. Met kinderen koken neemt meer tijd in beslag, maar de gezelligheid van het moment is goud waard! 


Ga samen een grote schoonmaak houden. Zet een gezellig muziekje aan, pak een emmertje sop en ga samen met je kinderen hun speelgoed uitzoeken. Waar ze niet meer mee spelen, kan naar een goed doel. Orden het speelgoed waar ze nog wel graag mee spelen. Gezellig en nuttig! Misschien waren jullie speelgoed vergeten en hebben je kinderen weer iets “nieuws” om mee te spelen.


Heb je met Kerst mooie cadeaus gekregen? Maak dan ruimte in de kast om ze op te bergen. Daar hebben andere kinderen ook weer wat aan.  

Speelgoed hoort niet te slingeren en moet in de kast passen. Kijk daarom samen welk speelgoed niet meer wordt gebruikt. Dit speelgoed is voor sommige kinderen heel leuk om te krijgen. Breng het speelgoed morgen samen weg naar de speelgoedbank bij jullie in de buurt.   
Wil je het speelgoed bewaren? Berg het dan goed op. Wanneer kinderen zijn uitgekeken op het huidige speelgoed, kun je het ‘oude’ speelgoed weer tevoorschijn halen. Kinderen worden daar heel blij van!  

Wat heb je nodig? 

 • Ruimte voor het nieuwe speelgoed  
 • Een zak om oude speelgoed in te doen 

Bewegen binnenshuis

Heerlijk buiten wandelen en genieten van de zon is fijn in deze tijd. We luisteren naar de vogels en de (tijdelijke) rust nu er minder auto’s rijden. Kijken naar de kleuren die je buiten kan vinden is een leuke uitdaging. Daar kun je een leuke speurtocht van maken. Maak van een lege eierdoos een speurkaart door de holletjes in verschillende kleuren te verven.  Ga met je kind buiten een wandeling maken en ga op zoek naar bloemen, planten, takjes of steentjes die overeenkomen met de kleuren met de uitgekozen kleuren. De gele paardenbloem mag bij de gele kleur in het bakje. Natuurlijk kan wat gevonden wordt uitgebreid onderzocht worden. 


Neem plastic zakken mee naar buiten. Bind er een touwtje aan vast en laat het als een vlieger in de lucht vliegen. Kijk hoe de zak de wind vangt en waar de wind vandaan komt. Laat de zak af en toe even los en kijk waar hij heen waait.

Wat heb je nodig?

 • Plastic zak, bijvoorbeeld vuilniszak, pedaalemmerzak
 • Touwtje


Wie heeft de beste moves? Maak samen een lijst met de favoriete nummers van iedereen in huis. Welke muziek luisteren jullie graag? Als de lijst klaar is, dan is het tijd om hem aan te zetten. Dim de lichten, doe je de muziek aan en dans erop los. En bij jouw favoriete nummer dans je nog net iets harder.  

Ook leuk: Waarom luisteren jullie die muziek graag? Zit er een fijne herinnering achter of word je er gewoon heel blij van? Een leuk gespreksonderwerp als de muziek wat zachter staat.  

Wat heb je nodig?

 • Muziek  
 • Een bluetoothbox of geluidsinstallatie 


We gaan een familiespel spelen. Het spel heet ‘1-minuut challenge’. Jullie gaan 1 minuut lang de uitgading met elkaar aan, iedereen mag challenges bedenken. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Kan jij binnen 1 minuut, met een beschuit in jouw mond, een liedje fluiten?  
 • Hoeveel ballonnen kan jij in 1 minuut opblazen?  
 • Hoeveel kleren kan jij in 1 minuut aantrekken?  
 • Kan jij 1 minuut op één been staan?  
 • Hoe hoog bouw jij een toren van blokken binnen 1 minuut?  
 • Hoe vaak kan jij in 1 minuut touwtjespringen?  
 • Kan je elkaar 1 minuut aankijken zonder te lachen?  

Verzin zelf nog meer uitdagingen. Voor de jongsten kan je de regels wat aanpassen en ze vooral mee laten doen. Oudere kinderen vinden competitie vaak wel leuk. Succes! 

Onderzoeken en experimenten 

Welke boom is het dikst?
Laat de kinderen eerst raden welke boom het dikste is. Laat zien hoe ze kunnen zien wat dikker/dunner is door bijvoorbeeld te vragen: wat is dikker, je been of de boom? Laat ze daarna met een meetlint de omtrek van de bomen meten. Wie vindt de dikste boom van het bos?

Wat heb je nodig?

 • Bomen
 • Meetlint
 • Vrienden


Een heldere nacht? Trek dikke kleding aan en bekijk de sterren.  

De kortste dag van het jaar is al geweest, maar vroeg donker is het nog wel even. Dit betekent dat jullie samen naar de sterren kunnen kijken, terwijl nog niemand naar bed hoeft. De kans om vallende sterren te spotten is misschien niet zo groot als in augustus, maar de sterren en de maan worden wel heel goed zichtbaar in de donkere dagen.  

Wat heb je nodig? 

 • Een heldere hemel  
 • Dikke kleding  
 • Eventueel een telescoop of verrekijker >> Terug naar thuisactiviteiten


English translation

Home activities for the whole family

Sustainability & Nature


National Sowing Day is on April 22! This day is organized every year by the Bee Foundation and the Bee Friends Foundation. The purpose of this day is to sow as many flower seed as possible so eventually there will be enough flowers for the bees. This is important because bees and other insects find less and less food. About 80% of the food on our plate grows thanks to pollination by bees.

At our locations, the children will plant flower seed and plants for the bees during Earth Day and National Sowing Day on April 22nd. Do you also want to participate at home?Flower seeds can be bought in garden centers, supermarkets and many other stores. There are also organizations where you can order or pick up a bag of flower seed for free. For more information, visit: https://bijenstichting.nl/zaaidag/

Tip: start collecting rainwater in your garden or on your balcony. This allows you to water the flowers and plants without using tap water. It’s cheap and good for saving water!

 


Snails, birds and different types of plants... There is so much to discover outside!
Now that spring has arrived, many flowers and plants will bloom. Animals will show themselves again and make themselves heard.

It’s a great time to go on safari with your children outside! Enjoy nature in the open air in your garden, the street or in the park. In addition, an outdoor safari is also very educational for children. Bring a pen and paper and look for animals, plants and animal tracks such as foot prints or a snail trail. Also look for hiding places for animals such as a tree stump, a pile of branches or under stones. Observe the animals and write down with your child what kind of an animal you have found and what the animal is doing. Try to find as many different animals and plants in the area as possible.

You can also download the WWF-Seek app from WWF before you go on safari. This allows you to identify plants, animals and fungi, see what types of animals and plants are in your area and upload photos. For more information, visit: https://www.wwf.nl/kom-in-actie/met-tijd/tips-gedrag/duurzaam-tuinieren/tuinsafari

 

Games

Bowling alleys are closed but luckily you can create your own at home! Find a place where there is enough room, perhaps the living room or the hall. Gather as much plastic bottles as possible. You can also use the reusable bottles used for sports or empty shampoo bottles. Put the bottles in the shape of a triangle facing forward. Now all you need is a (soft) ball. Take turns in throwing the ball and see who nocks over the most bottles!  

Relaxing together

There is stuff lying all over the place; paper, laptops, homework and then someone says: “I’m hungry, when are we having lunch?”. Organize a picnic in the living room, or perhaps outside in the garden. It is good alternate between moments of concentration and moments of relaxation.  

Lay a large cloth on the floor for everyone to sit on. It is fun and convenient. When the picnic is over, shake the cloth outside and you are done! 

TIP: take a couple of cards out of the ‘Kletspot’ (chatterbox activity mentioned in our letter we sent march 26, week 13, number 3) to discuss during the picnic. 


The daycare and schools are (partially) open again. That might take some getting used to. So time to relax! What could be better than watching a movie in the living room together. Take a mattress from the bedroom and put it on the floor in front of the sofa. Collect soft pillows and blankets. Pick a nice movie and relax! 

Pretend play

Come up with a fairy tale with the whole family. Do this by making up a sentence one by one. Who will start? Don't forget to record or write down the story. When it is completely finished, write it down neatly and add drawings. You have now made your own fairy tale book! Grandpa and grandma will love it if you read this story to them via video-conference. 


Would you like to visit your favorite amusement park or zoo, such as a virtual walk through de Efteling or Burgers’ Zoo? Visit the site and experience adventures from home! 

Visit the website of your favorite animal park and take the virtual tour.  

What do you need? 

 • A computer 
 • The website of your favorite amusement park or zoo 

Household chores

Cooking together with children is fun and educational, but it is also handy to combine an activity with children to something that has to be done anyway. 

Let children help cooking according to their capabilities. Toddlers can help by fetching the pans and spoons needed. Or can, with some help, put potatoes, pasta or rice in a pan. Toddlers are also quite capable of cutting mushrooms and they also love setting the table. This is fun way for children to learn about quantities, properties of food and to discuss the process of preparing food. 

For older children it is a good opportunity to practice taking responsibility, by letting them take charge. They will love to discuss afterwards what went well and what they will want to do different in future. 

Do take into account that cooking with children takes time, so start half an hour earlier than you usually would. 


You are going to tidy all the toys up together. Put on some fun music, grab a bucket of water with soap and choose toys to tidy and clean together with your children. What they no longer play with can be cleaned and given to charity. Organize the toys they still like to play with. Fun to do and useful! Maybe ‘forgotten’ toys will be rediscovered and your children have something “new” to play with. 


Did you get new toys for Christmas? Then make some room in the closet to store them. Sorting out toys you do not want anymore can also benefits other children. Therefore, look together which toys are no longer used. Take the toys to the thrift store near you. 
Do you want to keep the toys? Then store it well. When children are tired of the current toys, you can bring out the "old" toys again. Children will be pleased to play with their new old toys if they have been stored for a while! 

What do you need? 

 • Space for the new toys 
 • A bag to put old toys in 

Active play indoors

Walking outside and enjoying the sun is lovely this time of year. You can listen to the birds and enjoy the (temporary) silence because there are fewer cars driving. A fun challenge for children is looking for colours you see all around outside. You can do a fun treasure hunt. Turn an empty egg carton into a hunting map by painting the holes in different colours. Take your child for a walk outside and look for flowers, plants, twigs or pebbles that match the colours on the hunting map. The yellow dandelion is allowed in the container with the yellow colour. Of course, what is found can be extensively be investigated when your child seems interested. 


Take plastic bag outside. Tie a string to it and let it fly like a kite in the air. Watch how the bag catches the wind and where the wind comes from. Let go of the bag every now and then (but hold onto the string!) and see where it blows. 

What do you need? 

 • Plastic bag, garbage bag, pedal bin bag
 • String


Who has the best moves? Make a list of everyone's favorite songs. What music do you like to listen to? When the list is ready, it's time to turn the music on. Dim the lights, turn on the music and dance. And when your favorite song is on, dance a little harder! 

Also nice to do: ask each other some questions about music. Why do you like to listen to that music? Do you have nice memories of this music or does it just make you very happy?  

What do you need? 

 • Music 
 • bluetooth box or sound system  


You are going to play the 1-minute challenge. To play the game everybody thinks of fun challenges to do in one minute. For example: 

 • Can you whistle a whole song with a bite of toast in your mouth within a minute?  
 • How many balloons can you inflate within a minute?  
 • How many clothes can you put on in a minute?  
 • Can you stand on one leg for a minute?  
 • How high can you build a tower of blocks in one minute?  
 • How often can you skip a rope in one minute?  
 • Can you stare each other in the eyes for one minute without laughing?   

Older children will love the competition, but you can simplify the rules for younger children or just let them play along. Good luck!  

Experimentation

Which tree is the thickest? 

First, let the kids guess which tree is the thickest. Show how they can see what is thicker / thinner by asking, for example: what is thicker, your leg or the tree? Then have them measure the circumference of the trees with a tape measure. Who will find the thickest tree in the forest? 

What do you need? 

 • Trees 
 • Measuring tape 
 • Friends  


A clear night? Put on warm clothes and go watch the stars outside. 

The shortest day of the year has already passed, but it is still dark early. This means that you can look at the stars together while no one has to go to bed yet. The chances of spotting shooting stars may not be as great as in August, but the stars and moon become very visible on dark days. 

What do you need?

 • Clear skies 
 • Warm clothing 
 • Possibly a telescope or binoculars 

>> Back to home activities