For English translation: see below
Duurzaamheid & Natuur
Daarom is het belangrijk om bloemen en planten voor bijen te zaaien zodat ze genoeg te eten hebben. Maar wat doen bijen nu precies? Hoe zorgen ze ervoor dat ons groente en fruit kan groeien? Hoeveel soorten bijen zijn er eigenlijk en hoe kun deze herkennen?
Op internet is heel veel informatie speciaal voor kinderen te vinden over (wilde) bijen. Denk aanfoto’s, filmpjes en spelletjes. Kinderen kunnen op de laptop of tablet zelf de informatie lezen en de spelletjes spelen.
Een leuk voorbeeld is de website Nederland Zoemt. Hier vinden kinderen niet alleen informatie, maar ook leuke buitenactiviteiten, opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan, een zoekkaard en poster om bijen te herkennen, kleurplaten en een echte bijen-game. Bekijk de website: https://www.nederlandzoemt.nl/basisonderwijs/
Ook op de website van Verwonderpaspoort is een digitale bijenwereld gecreëerd. In deze wereld kunnen kinderen zelf digitaal op ontdekkingstocht gaan. Op deze website staat bovendien nog meer Verwonder werelden waar kinderen informatie/filmpjes kunnen vinden en opdrachten kunnen doen aan de hand verschillende thema’s. Leuk en leerzaam voor bijvoorbeeld een regenachtige dag!
Bekijk de website: https://www.verwonderpaspoort.nl/verwonderwereld/
Wist je dat we, door onze zintuigen te gebruiken, het weer kunnen voorspellen?
Door te kijken naar de wolken, de wind, de dauw op het gras en zelfs je haar weet je wat voor weer het gaat worden. En zelfs door te ruiken kun je het weer voorspellen.
Daarnaast kun ook naar het gedrag van dieren zoals vogels, schapen, slakken en muggen kijken. Dieren voelen namelijk wat voor weer het gaat worden en gedragen zich dan anders.
Hoe je met je zintuigen het weer kunt voorspellen lees je op hier op de website van Natuurwijs: https://www.natuurwijs.nl/download-activity/601/1444?download=1
Let op: dit bestand wordt direct gedownload.
Opdrachten om het weer te voorspellen:
- Hang een dennenappel op voor het raam: als het droog is gaan de schubben van de dennenappel dicht en als het nat is gaan ze weer open staan.
- Maak een regenmeter: zet millimeter streepjes op een maatbeker en zet de maatbeker buiten. Zo kun je meten hoeveel regen er valt.
- Maak een windzak en hang deze op. Door deze windzak weet je hoe hard het waait en uit welke richting de wind komt.
Ga met de kinderen naar buiten en laat ze voorspellen wat voor weer het de komende week zal gaan worden. Schrijf dit op of maak een weerbericht vlog. De week erna kunnen jullie kijken of de weervoorspelling is uitgekomen.
Bron: Natuurwijs, op de website vind je nog veel meer leuke natuuropdrachten voor kinderen. Bekijk de website: https://www.natuurwijs.nl/natuuropdrachten
Onderzoeken & experimenteren
- Maak een prop van het vel papier.
- Klem de prop onder in het glas.
- Houd het glas op zijn kop en duw het in de emmer onder water. Houd het glas wel recht!
- Haal het glas weer boven water en bekijk het vel papier.
Is het papier droog of nat? Hoe kan dat nou? Waar lucht is, kan geen water komen. De lucht kan niet ontsnappen uit het glas omdat je het glas rechtop hebt gehouden, dus er is geen ruimte in het glas voor het water uit de emmer. Het papier blijft dus ook droog.
Wat heb je nodig?
- Glazen pot, bijvoorbeeld een augurkenpot
- Glazen bakje dat op de glazen pot past
- Warm water
- Koud water
- IJsblokjes
- Lucifers
Schenk een laagje koud water in het glazen bakje en voeg daar wat ijsblokjes aan toe.
Vraag een volwassene om een lucifer aan te steken. Houd de brandende lucifer zo lang mogelijk vast vlak boven of in de opening van de pot. En laat de lucifer, als deze bijna is opgebrand, in de pot vallen.
Zet het bakje met koud water boven op de pot. Wat zie je gebeuren?
Haak het bakje van de pot. Wat gebeurt er nu?
Zie ook: https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/doe-het-zelf/maak-zelf-een-wolk/
Beantwoord de volgende vragen:
- VOORDAT JE HET EXPERIMENT UITVOERT: Wat gaat er gebeuren volgens jou? (schrijf dit voor jezelf op)
- Je hebt het experiment uitgevoerd. Wat gebeurde er?
- Hoe denk je dat dit kan? (schrijf dit voor jezelf op)
Ga samen in gesprek over de antwoorden, gebruik indien nodig de onderstaande uitleg.
Antwoorden:
- Alle antwoorden zijn goed. Jij hebt opgeschreven wat jij dacht dat er zou gebeuren.
- De peper bewoog heel snel van je vinger vandaan en naar de rand van het bord toe.
- Alle antwoorden zijn goed. Jij hebt opgeschreven hoe jij denkt dat dit kan.
Uitleg:
Water bestaat uit kleine deeltjes (moleculen) die aan elkaar trekken. Hierdoor heeft water aan het oppervlak een sterk laagje. Dit noem je de oppervlaktespanning. Als je je vinger met zeep in het water houdt dan verbreek je daar de oppervlaktespanning. De peper op het water beweegt hierdoor naar de rand van het bord.
Bewegen binnenshuis
P.s. vertel de kinderen dat achteraf samen opruimen ook bij de activiteit hoort, anders heb je als ouders nog een klusje te klaren….
Even wat afwisseling door lekker te bewegen. Het vraagt wel samenwerking en afstemming op elkaar!
Creatief bezig zijn
Deel 1:
Deel 2:
Heb je een mooie foto gemaakt? Stuur deze dan op! In het filmpje wordt verteld waar je jouw drie mooiste foto’s naartoe kunt sturen.
Neem een lege pot (een mandje of bakje kan natuurlijk ook) en bedenk allemaal tussen de 10 en 20 vragen of stellingen. Schrijf elke vraag/stelling op een apart briefje en stop deze in de pot. Elke dag kun je een paar briefjes uit de pot halen en hierover samen kletsen.
Hier alvast wat vragen ter inspiratie:
- Waar zou je naartoe gaan als je in een tijdmachine kon stappen?
- Wanneer heb je voor het laatste echt iemand geholpen en wat deed je dan?
- Welke superkracht zou je willen hebben en wat zou je ermee doen?
- Wat voor dier zou je willen zijn en waarom?
- Je bent voor een dag fotograaf, waar zou jij foto’s van maken en waarom?
- Wat gaat er over 100 jaar nog meer automatisch in huis?
- Ga je liever met een camper of met een boot op vakantie? Waarom?
- Ben je liever populair of ben je liever slim?
Welke gebouwen hebben we nodig? Waar lopen de wegen? Samenwerken, plannen, uitvoeren. Waar staan de speelplekken? Door kinderen zelf een stad te laten ontwerpen en vervolgens te laten tekenen of knutselen ontdekken ze zelf wat er allemaal aanwezig en nodig is in een stad.
Het is het leukste als de ontworpen stad gebouwd wordt op een plek waar deze (even) mag blijven staan, zo kunnen kinderen er steeds verder aan werken. Je kan kinderen helpen door ze vragen te stellen: Wat is de naam van jullie stad? Hoe heten de straten? Is er ook een zwembad? Waar staat de school? Hebben wij hier ook een huis?
Tip: laat de kinderen foto’s maken van de vorderingen. Kinderen vinden het erg leuk samen terug te kijken wat ze allemaal ontworpen hebben.
Fantasiespel
Voor deze activiteit heb je een digitale fotocamera of een telefoon met camera nodig. Vraag de ander om aan de andere kant van de kamer te gaan staan en net te doen alsof er iets groots en zwaars op hem drukt. Houd je eigen hand vlak voor de camera zodat het op de foto net lijkt alsof een reuzehand jouw broer bijna plet. Laat je zus op je hand zitten, klem je vader vast tussen twee vingers en laat je moeder op je schouder zitten. Kun je nog meer poses verzinnen?
Als jij niet naar de dierentuin kunt gaan, haal je de dierentuin gewoon naar huis! Door middel van ‘augmented reality’ kun je allerlei dieren projecteren in jouw eigen woonkamer. Hoe gaaf is het om opeens een leeuw of slang in de kamer te hebben? Hoe doe je dat dan? Vraag of je de smartphone of tablet van je vader of moeder even mag lenen. Op Google typ je een dierennaam in, bijvoorbeeld ‘panda’. Als je een klein stukje naar beneden scrolt zie je staan ‘Bekijk een levensgrote reuzenpanda van dichtbij’. Klik op ‘Weergeven in 3D’ en plaats de virtuele reuzenpanda in jouw kamer. Tip: zet jezelf erbij door de camera te draaien en maak een selfie met het wilde dier.
Niet alle dierennamen hebben deze functie, maar hieronder een lijst met de dierennamen waar dit wél mee kan.
Paard |
Haai |
Hert |
Schildpad |
Bruine beer |
Rottweiler |
Luipaard |
Alligator |
Eend |
Koningspython |
Mopshond |
Labrador |
Geit |
Wasbeer |
Tijger |
Leeuw |
Kat |
Egel |
Octopus |
Ara |
Wolf |
Adelaar |
Pinguïn |
Shetland pony |
Spelletjes
- 2 appels
- 2 bananen
- 2 voetballen
- 2 tennisrackets
- 2 uien
- 2 flessen water
- 2 citroenen
- 2 fietsen
- 2 schoenen
- 2 brillen
Laat de kinderen elk plaatje uitknippen en ondersteboven door elkaar heen op tafel leggen.
Spelregels:
- Alle plaatjes worden naar onder gelegd.
- Door elkaar heen.
- De jongste mag beginnen: draai twee kaartjes om.
- Zijn het dezelfde? Gefeliciteerd, je mag nog een keer!
- Zijn het niet dezelfde? Onthoud waar welk plaatje ligt, zodat je zo snel mogelijk paren kunt maken.
- Wie aan het eind van het spel de meeste kaartjes heeft is de winnaar!
Maak je eigen woordzoeker. Begin met het maken van een veld met hokjes op papier met een liniaal of pak een vel met ruitjespapier. Verzin een heleboel woorden die je in je woordzoeker wilt verstoppen. Het helpt als je een thema voor je woorden kiest, bijvoorbeeld Corona-virus met woorden als: ziek, hoesten, handen wassen, stom, leuk, thuis, huiswerk, spelletjes, binnen, FaceTime, enzovoorts.
Vul deze woorden vervolgens in op je veld met de hokjes. De overgebleven vakjes vul je op met willekeurige letters.
Geef de woordzoeker aan je vader, moeder, broer of zus. Of maak er een foto van en stuur hem naar je vrienden. Kunnen ze alle woorden vinden?
Wil je zelf ook een woordzoeker maken? Op de laatste pagina van deze brief vind je er één.
Kinderen kunnen lekker fysiek aan de slag met lakens, doeken, knijpers en touw. Laat de kinderen een tafel, de stoelen of hun bed gebruiken als basis van de hut. Dit vergt ruimtelijk inzicht, samenwerking en creativiteit. En als de hut eenmaal staat dan kan deze prima fungeren als spannende plek om samen te spelen, te lunchen of om in voorgelezen te worden! Het mooiste is het als de hut nog even mag blijven staan, vaak zijn kinderen nog niet uitgespeeld en hebben ze vandaag alweer nieuwe plannen voor de hut voor de volgende dag!
>> Terug naar thuisactiviteiten
English translation
Home activities for older children
Sustainability & Nature
That is why it is important to sow flower seeds and plants for bees so that they have enough to eat. But what exactly do bees do? How do they ensure that our fruit and vegetables can grow? How many types of bees are there and how can they be recognized?
There is a lot of information about (wild) bees for children on the internet. Such as photos, videos and games. Children can read the information and play the games on their laptop or tablet.
A nice example is the website ‘Nederland Zoemt’. On this website children can find not only information, but also fun outdoor activities, assignments to get started, a search card and poster to recognize bees, coloring pictures and a real bee game. Check out the website: https://www.nederlandzoemt.nl/basisonderwijs/
A digital bee world has been created on the ‘Verwonderpaspoort’ website. In this digital world, children can go on a digital discovery. On the website are also more digital worlds where children can find information, videos and do assignments based on different themes. It’s fun and educational for a rainy day! Check out the website: https://www.verwonderpaspoort.nl/verwonderwereld/
You can read how you can predict the weather with your senses on the Natuurwijs website: https://www.natuurwijs.nl/download-activity/601/1444?download=1
Please note: this file will be downloaded immediately.
Exercises to forecast the weather:
- Hang a pinecone in front of the window: when it is dry, the scales of the pinecone close and when it is wet they open again.
- Make a rainmeter: put millimeter marks on a measuring cup and put the measuring cup outside. This way you can measure how much rain falls.
- Make and hang a windsock. Thanks to this windsock you know how hard the wind is blowing and from which direction the wind blows.
Take the kids outside and let them predict what the weather will be like in the next week. Write this down or make a weather forecast vlog. The following week you can check if the weather forecast has come true.
Source: Natuurwijs, on the website you will find many more fun nature exercises for children. Check out the website: https://www.natuurwijs.nl/natuuropdrachten
Experimentation
- Make a wad of the sheet of paper.
- Clamp the wad at the bottom of the glass.
- Turn the glass upside down and push it under water. Keep the glass straight!
- Pull the glass out of the water without tipping it and look at the sheet of paper.
Is the paper dry or wet? How is that possible? Where there is air, no water can get in the glass. Because you kept the glass upright the air could not escape from the glass, so there is no space in the glass for the water. Therefore the paper therefore remains dry.
What do you need?
- Glass jar, for example a pickle jar
- Glass tray that fits on the glass jar
- Hot water
- Cold water
- Ice cubes
- Matches
Pour a layer of warm water into the glass jar.
Pour a layer of cold water into the glass container and add some ice cubes.
Ask an adult to light a match. Hold the lit match just above or in the opening of the jar for as long as possible. And when the match is nearly burned out, drop it into the jar.
Place the container with cold water on top of the pot. What do you see happening?
Unhook the container from the pot. What happens now?
Also see: https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/doe-het-zelf/maak-zelf-een-wolk/
You are going soap your hands and then, without rinsing your hand, gently put a finger in the water.
Answer the next questions:
- BEFORE THE EXPERIMENT IS CONDUNCTED: what do you think is going to happen? (write this down)
- You have conducted the experiment. How do you think this is possible?
- How do you explain what happened? (write this down)
Have a discussion about the experiment and use the following explanation if necessary.
Answers:
- All answers are correct. You wrote down what you thought would happen.
- The pepper quickly moved away from your finger towards the sides of the bowl.
- All answers are correct. You wrote down how you thought this is possible.
Explanation:
Water consists of very small particles (molecules) that pull at each other. Therefor water has a strong layer at the surface. This is called surface tension. If you put your finger, covered in soap, in the water you break the surface tension. The pepper on the surface then moves towards the sides of the bowl.
Active play indoors
P.s. tell the children in advance that tiding up together afterwards is part of the activity. Otherwise the parents will be left with quite a mess…
How many times can you hit a balloon back and forth? Can you also do it with one hand or standing on one leg?
Good for relaxing and getting some exercise. It does challenge children to work together!
Arts and crafts
Perhaps you have taken a walk in nature a little more often than before to get a breath of fresh air. During such walks you can take beautiful photos of nature around you. The following two videos that have been specially made for KindeRdam explain how to do this. The videos are only available in Dutch unfortunately, but the children will definitely be able to understand them.
Part 1:
Part 2:
Did you take a nice picture? Then send it to us! The video tells you where you can send your three most beautiful photos.
Take an empty jar, basket or box. Each write down between 10-20 questions or statements, each one on a separate peace of paper. Put all the pieces of paper in the jar. You can take several pieces of paper out the jar a day to talk about with each other.
Here some questions for inspiration:
- Where would you go if you could travel a time-machine?
- When was the last time you really helped someone? Wat did you do?
- What superpower would you want and what would you use it for?
- What animal would you like to be? Why this animal?
- You are a photographer for a day. What would you take pictures of? Why?
- What do you think will also be automated in and around the house in a 100 years’ time?
- Would you rather go on holiday in a camper or by boat? Why?
- Would you rather be popular of intelligent?
What buildings do we need? Where do the roads lead? Where are the play areas? Children work together, plan and develop their own city. Let children design and draw their city of build their city using cardboard they discover the layout of a living environment.
Children love it if their city may stand (for a while), this will encourage them to continue developing and building. You can help children by asking questions as: What is your city called? What names have you given the streets? Is there a swimming pool? Where is the school? Do we have a house in your city?
Tip: let the children take pictures of the development process of their city. They like to reflect on all they have been doing.
Pretend play
For this activity a digital photo camera of or mobile phone with a camera is needed. Ask the other person to stand at the other end of the room and to pretend that he/she is carrying something really heavy. The person holding the camera holds one hand slightly in front of the lens as if their giant hand is nearly squashing the other person. Or try and let your sister sit on your hand, squeeze your father between two fingers or let your mother sit on your shoulder. Can you think of more possibilities?
If you can not go to the zoo, invite the animals at home! You can project all kinds of wild animals in and around the house through ‘augmented reality’. Imagine a large snake or a lion in the living room!
You can do this by using a smartphone or a tablet (with permission of the parents of course).
Open Google and type in ‘panda’ for example. Scroll down to you see ‘Meet a life-size giant panda up close.’ And click on ‘View in 3D’. The virtual giant Panda will appear in the room you are in! Tip: put yourself in the picture by turning the camera and take a selfie with the wild animal.
This is not possible for all animals, but you can also try these:
Horse |
Shark |
Deer |
Turtle |
Brown Bear |
Rottweiler |
Leopard |
Alligator |
Duck |
King Python |
Pug |
Labrador |
Goat |
Raccoon |
Tiger |
Lion |
Cat |
Hedgehog |
Octopus |
Macaw |
Wolf |
Eagle |
Pinguïn |
Shetland Pony |
Games
- 2 apples
- 2 bananas
- 2 footballs
- 2 tennis rackets
- 2 onions
- 2 bottles of water
- 2 lemons
- 2 shoes
- 2 pairs of glasses
- 2 tables
Let the children cut out each picture and place upside down shuffled on the table.
Game rules:
- All pictures are placed upside down.
- Shuffle the pictures.
- The youngest player starts first: turn around two pictures.
- Are the two pictures the same? Congratulations, you can turn around two more pictures.
- Are the pictures not the same? Remember where which picture is laying in order to pair two pictures the next turn.
- The winner is the player that end up with the most pictures!
Make your own word finder. Start drawing a large square consisting of smaller squares on a sheet of paper with a ruler. Come up with a lot of words that you want to hide in your word finder. It helps if you choose a theme for your words, for example Corona virus with words like: sick, coughing, washing hands, annoying, fun, at home, homework, games, inside, FaceTime, and so on.
Then enter these words in your field with the boxes. Fill the remaining empty boxes with random letters. Give the word finder to your father, mother, brother or sister. Or take a picture and send it to your friends. Can they find all the words? Do you want to do a word finder yourself? You will find one on the last page of this letter.
A nice physical activity for children is building a hut using sheets, cloths, rope and pegs. Let the children use a table or some chairs to build the hut around. Children are challenged to work together, use their sense of spacial awareness and creativity. And when the hut has been built it can act as an exciting place to play, have lunch or read books! Children love it if the hut is aloud to stay standing for some while. Often they are not done playing and new possibilities arise the next day!